fbpx

Wat draag je best onder wit

Wit is denk ik één van de meest gehate en geliefde kleuren tegelijkertijd. Je wil dat prachtige witte kleedje want het zomergevoel straalt er gewoon af! Anderzijds heb je spontaan nachtmerries over welke beha je daar gaat onder dragen zonder dat die als 2 grote koplampen door je mooie witte kleedje schijnt. Degene die je nu in de paskamer aanhebt schijnt er natuurlijk al door, waarom moest je vandaag net die beha aandoen? Maar is er één van je collectie thuis wel beter?

Dit debat eindigt vaak in de lingeriewinkel met; “ik heb een beha nodig die absoluut niet zichtbaar is onder wit!”

Mini-tip tussendoor; Als je een beha zoekt voor onder een specifiek kledingstuk breng je dit het beste mee naar de winkel. Of het nu om kleur, model of zichtbare bandjes gaat, dit is de enige manier waarop je echt zeker bent welke beha er perfect bij past.

Maar back on topic. Wat kan je nu eigenlijk dragen onder wit?
Alles hangt natuurlijk af van hoe transparant je topje is. In deze blog gaan we uit van een gemiddeld stofje, niet te dik maar ook geen stukje voile. Voor transparante kleding verwijs ik je door naar deze blog .

Het meest eenvoudige antwoord lijkt een witte beha te zijn. Dit is echter niet het geval. Wit is een kleur ontstaan door volledige reflectie van licht en is dus een samenstelling van alle basiskleuren in gelijke mate. De pure kleur wit volgens deze definitie bestaat dus eigenlijk niet op een object zoals stof. Als je alle kleuren verf bij elkaar gooit in gelijke mate krijg je niets dat enigszins op wit lijkt. Echt wit bestaat enkel uit licht. We proberen er alleen zo dicht mogelijk bij te komen in onze kleren met duizenden verschillende tinten. Hoe witter, hoe harder de kleur dat licht weerkaatst waardoor deze zichtbaarder word onder andere witte kleding. Tenzij natuurlijk je het geluk hebt van exact dezelfde tint te vinden. Alles kan maar de kans is klein. Het is allemaal nogal technisch natuurlijk, beste manier om het effect te zien is gewoon eens een spierwitte beha aan te doen. Wanneer is wit wel een goed idee? Als de stof op zich niet te transparant is maar er wel een deel van de beha zichtbaar is bv. de bandjes of de rug. In dit geval kan een witte beha met een mooie kanten afwerking of net heel strak afgewerkt de ideale oplossing zijn. Dan wordt de beha een deel van de bovenkleding en is het subtieler wit op wit te dragen dan een kleurverschil te creëren.

Wat wel een goede oplossing is is de ivoorkleurige of gebroken witte beha. Zoals daarnet gezegd ; hoe witter de kleur hoe zichtbaarder. Gebroken wit is eigenlijk de ‘vervuilde’ versie van wit. Ook hier bestaan duizenden tinten in naargelang welke kleur net iets meer is toegevoegd. Maar welke kleuraccent ook toegevoegd word gebroken wit is veel zachter waardoor de kleur ‘vervaagt’ achter de witte stof van je bovenkleding. Nog steeds geen perfect fit voor elke wit kledingstuk maar in de praktijk met voorsprong de meest gedragen kleur onder wit en elke andere bleke kleur.

Het verschil tussen wit en gebroken wit is in het echt al niet altijd direct duidelijk laat staan op foto (zeker bij een topfotografe zoals ikzelf…). Dus hierbij de 2 bovenstaande beha’s naast elkaar gelegd om het verschil toch iets duidelijk te maken.

Volgende klassieker; de huidkleurige beha. Zeker een goede optie! En niet enkel voor onder wit, huidskleur is een ware kameleon. Logisch aangezien de beha gemaakt is om op je huid te lijken. Gelijk welke kleur bovenkleding je draagt, de beha zal nog steeds ‘blenden’ met je huid.
Probleem opgelost! Niet helemaal… Kijk eens naar 10 verschillende mensen en je zal 10 verschillende huidskleuren zien. Room, honing, chocolade, … Vrouwen komen in alle smaken . Je moet dus wel de huidkleurige beha kiezen die bij jouw effectieve huid past! Bij de beha’s noemen ze deze kleuren dan ‘goud’, ‘oud roze’, ‘caramel’, ‘taupe’ ,… en zo verder. Het is puur een kwestie van passen om te ontdekken welke het beste bij jou past. Ik heb een bleke huidskleur dus ik draag ook een lichte versie op de foto.

De nieuwkomer op de markt is rood. Nieuwkomer is relatief aangezien dit handige weetje toch al iets meer dan 10 jaar gekend is. Maar doordat het tegen onze visuele instincten ingaat krijgt het maar langzaam gelovers. Als je tenslotte een lekker flashy rode beha aangereikt krijgt in de paskamer en jij ziet daar jouw witte kleedje naast hangen is jouw idee ; “die is mis van paskamer”  “ze heeft me verkeerd begrepen” “die is met men voeten aan het rammelen” of  “dat arme mens heeft echt dringend nood aan vakantie”. Wat je niet zal denken is dat één van de meest opvallende kleuren in de volledige winkel NIET zal doorschijnen onder dat witte kleedje. En toch is het zo! Ook hier kom ik natuurlijk af met een maar. Het gaat om een specifieke tint rood! Maar ook hier is het afhankelijk van je huidskleur. Alleen minder fragiel dan bij de huidkleurige beha’s. Ben je bleker van huid dan heb je een knalrode beha nodig. Ben je iets donkerder dan moet je naar wijnrood gaan. Teveel roze of bordeaux en het trucje werkt niet meer. Dus ook hier; passen, passen, passen en vergeet je kleedje niet mee te brengen!

Lekker cliché heb ik voor de rode beha een iets specialer model gekozen. Dit om aan te tonen dat ‘onzichtbaar onder wit’ niet gelijk staat aan saai. Huid, wit en ivoor bestaan ook in spannendere of elegantere versies net zoals rood in een heel effen, neutrale versie bestaat. Laat je nooit tegenhouden door vooroordelen en clichés, er is altijd wel ergens een designer die met die ‘saaie, onzichtbare’ kleuren een kunstwerk aan het bedenken is!

 

1 Reactie
  • Sofia Boesen
    Geplaatst op 16:18h, 07 januari Beantwoorden

    Het is weer warmer weer en onze wintergarderobe is vervangen voor zomerse kleding. Super leuk die witte broek of dat witte jurkje, maar soms zie je er van alles doorheen.. dat is natuurlijk niet de bedoeling! Dus wat voor ondergoed kan je dan het beste dragen onder witte kleding? We zijn het er allemaal vast mee eens dat je beter geen felle kleuren onder witte kleding kan dragen. Maar wist je dat je wit ondergoed ook door je witte kleding heen ziet?

Geef een reactie