fbpx

Een voorgevormde beha, wat is dat nu eigenlijk?

Als je in de winkel een beha vraagt word je direct bestookt met vragen. Heeft u een bepaalde kleur op het oog? Voorkeur voor een merk? Idee van uw maat? Iedereen weet al dat deze laatste vraag vaak beantwoord wordt met “euhm…..” maar de vraag waar 99% van de keren verwarring ontstaat is “wilt u voorgevormd of niet voorgevormd?” Er zijn enkele variaties in de antwoorden die ik daarop krijg. Sommige mensen staren me gewoon aan of ik net een examen kwantumfysica uit mijn achterzak heb gehaald en de paskamer enkel toegankelijk is als je slaagt. Maar de meest voorkomende reactie is ‘ niet voorgevormd, ik heb al genoeg van mezelf. Het moet er niet nog groter uitzien!’. Nummer twee van de reacties is ‘voorgevormd, want ik heb toch echt wel iets nodig dat steun geeft’. Er volgt dan nog een lijst maar de meeste tonen eigenlijk aan dat het concept voorgevormd een mysterieus onderwerp is waar vooral veel fabeltjes en urban myths over de ronde gaan maar eigenlijk zeer weinig over gekend is.
Dus ik dacht hier toch maar eens de mythes te ontrafelen tot enkel de feiten overblijven. Dit is nog niet zo eenvoudig aangezien dit een onderwerp is dat met veel andere onderwerpen verbonden is. Ik zal mijn best doen het zo rechttoe rechtaan mogelijk te houden maar weet dat je onderaan de blog ook altijd vragen kan stellen moest ik toch ergens niet duidelijk zijn.

 

Mythe één; zorgt een voorgevormde beha ervoor dat je buste er groter uitziet?

Zeer eenvoudig gezegd; NEEN.
Hier bespreken we letterlijk het principe voorgevormd versus gevuld. Een voorgevormde beha geeft net zoals een niet voorgevormde beha geen extra maat. Een gevulde beha daarentegen geeft één of twee (uitzonderlijk zelfs drie) cupmaten meer. Je kan een gevulde beha makkelijk herkennen door de verdikkingen/kussentjes aan de binnenkant, onderaan de cup. Soms zitten deze in zakjes zodat je ze er makkelijk kan uithalen, anders zitten ze verwerkt in de cup en is de binnenkant ook volledig glad afgewerkt. Een voorgevormde beha heeft over de gehele cup dezelfde dikte. De dikte van een voorgevormde beha is 1 à 2 millimeter en maakt dus op het geheel van een buste geen zichtbaar verschil.

Gevuld

Waar komt deze mythe dan vandaan? Een gevulde beha is altijd een voorgevormde beha. Er bestaat geen gevulde, niet voorgevormde beha. Dit kan dus al voor enige verwarring zorgen. Als je enkel de voorkant ziet zien ze er hetzelfde uit, het is pas na verder onderzoek dat het verschil duidelijk wordt. Verder ligt dit ook aan de pasvorm die vaak gebruikt wordt bij voorgevormde beha’s. Over de verschillende pasvormen kan natuurlijk een boek geschreven worden en ik zal dit in volgende blogs zeker nog verder bespreken. Voorlopig probeer ik het echter kort en duidelijk te houden.
Voorgevormde beha’s hebben vaak een pasvorm die de zijkant van de buste lichtjes ‘plat’ duwt en dus wat naar binnen (niet omhoog! we hebben het niet over een push-up) . Dit zorgt ervoor dat je er slanker uitziet van voor bekeken, dus wanneer er iemand voor je staat zien zij een ‘slankere’ boezem. Er is geen enkel model dat de buste effectief verkleint dus het deel van de buste dat niet meer opzij zit, zit nu vooraan. Dus als jij van bovenaan naar je eigen boezem kijkt denk je ‘amai, waren die zo groot??’. Dit effect wordt echter ook bekomen bij dezelfde pasvorm bij niet voorgevormde beha’s en andersom heb je ook andere pasvormen bij voorgevormde beha’s waarbij je dit effect dus niet hebt maar een naturel decolleté bekomt.

Voorgevormd

 

Mythe 2: Geeft een voorgevormde beha meer steun dan een niet voorgevormde beha?

Terug heel eenvoudig; NEEN.
Een voorgevormde beha geeft evenveel steun dan een niet voorgevormde beha van dezelfde kwaliteit. Wat wel waar is is dat een voorgevormde beha je buste soms meer kan vormen dan een niet voorgevormde beha. De beha heeft tenslotte zelf zijn vorm al. Jouw buste vult deze vorm gewoon op. Bij een niet voorgevormde beha is het de buste die de vorm geeft, binnen de grenzen van de pasvorm natuurlijk. Voor dames met een slappere boezem kan een voorgevormde beha dus soms een meerwaarde zijn om een mooier decolleté te krijgen. MAAR ze geven dus geen extra steun gewoon doordat ze voorgevormd zijn.

Niet voorgevormd

 

Hopelijk klaart dit al een deel van de verwarring rond voorgevormde beha’s op. Is er nog iets dat je altijd al wou weten over voorgevormde beha’s? Laat het me dan weten, ik doe mijn best zo snel mogelijk en zo goed mogelijk antwoord te geven.

Geen reactie's

Geef een reactie