fbpx

Afzakkende schouderbandjes

Welkom op mijn eerste blog! Waarom heb ik afzakkende schouderbandjes gekozen als eerste onderwerp om over te schrijven? Heel eenvoudig, hier kreeg ik onlangs een vraag over. Dit is niet erg toevallig, ik kan altijd zeggen dat ik hier onlangs een vraag over kreeg aangezien dit één van de grootste ergernissen is aan beha’s. Erg leuk is het tenslotte niet, een ganse dag ‘bandjes vissen’ . Laten we beginnen bij het begin. Waarom zakken schouderbandjes af? Ze zijn tenslotte gemaakt om op de schouder te blijven zoals de naam al aangeeft. Er zijn 2 hoofdredenen

 • de vorm van je schouders
 • de lengte van de bandjes

Je kent het algemene principe wel; het gemiddelde lichaam. Alles is er op gemaakt maar bijna niemand heeft het. Dit gaat ook op voor schouderbandjes. Een beha is gemaakt volgens een patroon, dit verschilt logischerwijs per maat. Dit patroon gaat uit van gemiddelde verhoudingen van het lichaam. Voor schouderbandjes is dit de gemiddelde afstand van de hals tot de schouder en van de buste tot de schouder. Hierbij gaan ze ook uit van een gemiddelde houding (rechte schouders of afhangende schouders).

Voor de afstand van de buste tot de schouder hebben ze al direct een oplossing voorzien om dit voor iedereen persoonlijk tot op de millimeter aan te passen. Je kan je bandjes eenvoudig verkorten of verlengen met behulp van de schuivertjes die standaard aanwezig zijn op elk schouderbandje. Toch is hiermee het probleem van een groot deel van de dames die in het pashokje een oplossing vragen voor hun schouderbandjes al opgelost. Veel dames dragen dit namelijk te los. Dit zorgt ervoor dat de bandjes bewegingsruimte krijgen en dan gaan ze natuurlijk op de loop. Je bent trouwens ook direct een deel van je steun kwijt! Afhankelijk van welke studie je leest ( en van welke beha je draagt) zijn de bandjes verantwoordelijk voor 10 tot 20% van de steun die je beha geeft. Dan maar direct goed omhoogtrekken? Neen, te vast is zeker ook niet goed! Dit geeft geen extra steun en snijd pijnlijk in in de schouders. Je creëert er ook zeker geen push-up effect mee zoals sommige dames denken, het enige wat je ermee omhoog trekt is je rugpand. Je buste zal er geen millimeter hoger mee komen! Dus hoe ze dan wel te dragen? Je bandjes moeten aansluiten zonder te spannen. Een belangrijke indicator is je rugpand, dit moet mooi recht lopen over je rug. Dus niet naar je taille trekken en zeker niet tot in je nek! Mooi recht in het verlengde van je buste. Als je rugpand daar zit en je bandjes zitten strak zonder te spannen zullen ze mooi op hun plaats blijven zitten. Tenzij je zeer lenig bent is dit niet zo makkelijk zelf te doen terwijl je hem aanhebt. Vraag dus hulp aan je vriend,vriendin, je mama,… of spring gewoon even binnen, duik in een pashokje en dan passen we dit op enkele seconden voor je aan. Vergeet niet dat dit een te herhalen proces is! Als je beha gewassen is kunnen je bandjes wat verschoven zijn bijvoorbeeld en gaan ze weer vrolijk rondzwerven.

 

De afstand van de hals naar de schouder is minder eenvoudig. Hier kan je moeilijk een schuivertje op zetten. Val je onder de gemiddelde afmetingen of heb je brede schouders, geen enkel probleem. Alles zal prima blijven zitten. Dames met smallere of ronde, afhangende schouders zullen ‘bandjes vissen’ al tot een olympische sport verheven hebben. Geen zorgen, ook hier zijn er oplossingen.

Een eerste stap is kijken naar welk model je neemt en bij welk merk. Bij een balconnet staan de bandjes meer naar de schouder toe terwijl deze bij een hartbelijning dichter naar de hals staan. Hier op letten kan al veel bandjesvissen voorkomen. De beha’s met een vaste gekruiste rug zijn natuurlijk ook een goede optie. Deze zijn echter vaak afgewerkt met een redelijk groot stuk kant op de rug en dit moet dan natuurlijk ook je smaak zijn. Tussen de verschillende merken is er ook een verschil waar ze hun bandjes plaatsen. Elk merk heeft zijn eigen pasvorm en ontwerp.

Er zijn merken die het tot hun missie gemaakt hebben om afzakkende schouderbandjes uit de wereld te bannen door hun bandjes standaard dichter bij de hals te plaatsen of door ze op de rug meer naar het midden te plaatsen. In plaats van recht naar beneden staan ze op je rug dan eerder in een V vorm en kunnen ze dus ook niet zomaar naar opzij afzakken. Empreinte en Chantelle zijn hier bijvoorbeeld sterk in.

Wil je toch echt een balconnet model dragen van een merk waar de bandjes breed geplaatst zijn dan zijn er nog altijd enkele hulpmiddelen. De meest gekende is natuurlijk de clips om je bandjes op de rug te doen kruisen. Je schuift je bandjes hier gewoon tussen en je bent zeker dat ze nergens meer naartoe kunnen. Dit bestaat in doorzichtig materiaal en in zwart en wit. Ook handig voor onder vele topjes en kleedjes natuurlijk! Er zijn ook beha’s waarbij je deze optie ingebouwd krijgt, dan kan je met een eenvoudig kliksysteem je bandjes kruisen of recht dragen.

 

De tweede optie zal wat minder gekend zijn en is oorspronkelijk ontworpen om een ander probleem op te lossen. De siliconen schouderpads. Deze zijn gemaakt om insnijdende schouderbandjes tegen te gaan als je een cupmaatje meer hebt. Je legt de pad onder je schouderbandje bovenop je schouder. Er zijn 2 ‘vleugeltjes’ waar je je bandje kan onder leggen om het vast te houden. Door hun ‘antislip’ onderkant en brede basis houden ze je bandje mooi op hun plaats. Belangrijk om te onthouden; als je die dag je schouders uitgebreid insmeert met bodylotion gaat het wel beginnen glijden natuurlijk. Let er op dat je pads kiest die 100% uit siliconen bestaan om allergische reacties of huidirritatie te voorkomen!

 

Deze 2 opties zijn budgetvriendelijke methodes waarmee je in één keer al je beha’s kan aanpassen. Kies ook hier echter voor kwaliteit. Bij de schouderpads is het belangrijk dat je een kwaliteit kiest die niet begint te glijden als je een beetje zweet en vooral die geen huidirritatie veroorzaken. Bij de clips kunnen scherpe randjes van goedkope plastic versies zeer pijnlijk uitdraaien. Ze breken vaak ook snel waardoor je uiteindelijk toch evenveel of meer uitgeeft dan wanneer je direct voor kwaliteit was gegaan.  De duurste versies van deze hulpmiddelen zijn nog steeds zeer goedkoop dus mijn advies is om hier voor je eigen comfort te kiezen.

Afzakkende schouderbandjes zijn dus zeker geen onoverkomelijk probleem. Je kan je bestaande lingerielade makkelijk aanpassen en bij aanschaf van een nieuwe beha weet je nu waar op te letten. Geef bij je speciaalzaak ook zeker aan dat dit voor jou een probleem is. Dan kunnen ze je de juiste modellen tonen en meer uitleg geven bij elk model.

4 Reactie's
 • goedele
  Geplaatst op 06:20h, 27 april Beantwoorden

  Dat kende ik niet die clip, superidee voor als je een tank top draagt in de zomer!

 • nancy
  Geplaatst op 08:36h, 27 april Beantwoorden

  super oplossing gebruik ze zelf en zou ze niet meer kunnen missen
  zitten comfortabel en zorgen voor geen last

 • Kathy
  Geplaatst op 08:44h, 27 april Beantwoorden

  Bedankt voor de tips. Het is bij mij ook een steeds terug komend probleem. Ik kom binnenkort nog eens langs en ben er zeker van dat ik in jullie mooi aanbod mijn gading zal vinden.
  Groetjes!

 • CONNY
  Geplaatst op 10:06h, 27 april Beantwoorden

  Dat is een heel interessante uitleg. Zal ik zeker allemaal eens uitproberen want is ook voor mij een probleem. Bedankt !

Geef een reactie